Hol tankolhatok?A CNG-üzemű gépjárművek számának növekedésével, világszerte egyre több lehetőség nyílik a tankolására is. Ugyan hazánkban jelenleg még nem olyan elterjedt ez a technológia, mint Európa más országaiban, de ha követjük a tendenciát, hamarosan nálunk is fellendülhet a CNG töltőállomások előállítása.

CNG Magyarországon...

A CNG elterjedtségével kapcsolatban tehát jó és rossz hírek is vannak. Kezdjük a rossz hírekkel: Magyarországon publikus CNG töltőállomás összesen 3 van: Győrött, Szegeden és Budapesten.

CNG töltőállomás térképünkért ide kattintson!

...és a nagyvilágban

Ezzel ellentétben Németországban vagy Olaszországban megközelítőleg 800 töltőállomás üzemel, országos hálózatot alkotva. De Ausztriában vagy Csehországban is sokkal jobb a helyzet ebből a szempontból, mint Magyarországon.

Olaszországban egyébként több mint 700.000 CNG üzemű járművet tartanak nyilván a hatóságok, Magyarországon 130-at.
Egy jellemző térkép Olaszországról, az itt üzemelő CNG töltőállomásokról és az árakról:

CNG töltőállomás térkép részlet Olaszországból

2011. novemberi adatok. Forrás: cngprices.com

Egy ördögi kör

Ha pesszimista módon nézzük, azt látjuk, hogy a CNG elterjedésének akadálya: hogy nincsenek töltőállomások. Töltőállomások pedig azért nincsenek, mert nincsenek ilyen járművek. És azért nincsenek ilyen járművek, mert nincsenek töltőállomások, stb. Klasszikus csapdahelyzet.

A CNG jövője hazánkban

Optimista oldalról megközelítve azt is mondhatjuk, hogy nálunk még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség. A gáztársaságok már régóta szeretnék a CNG-t elterjeszteni Magyarországon is, és a mindenkori kormányzat részéről is egyértelmű az elkötelezettség: a CNG jövedéki adóját például 0 Ft-ra csökkentették. A CNG hazai diadalmenetéhez nem is kell sok: egy 20-30 töltőállomásból álló országos hálózat már lehetővé tenné, hogy magánszemélyek is tömegesen vásároljanak CNG-s autókat, vagy alakíttassák át saját meglévő járműveiket.

Mindez nézőpont kérdése, de mi egyértelműen az optimisták közé tartozunk.


Érdekel a Tudástár többi írása is >