CNG vagy LPG?


Sokaknak megfordulhatott már a fejében, hogy miért, vagy miben jobb választás a CNG (Comperresed Natural Gas) az LPG-nél (Liquefied Petroleum Gas), azaz a ma már mindenhol ismert autógáznál. A válasz nem is olyan egyértelmű, sok szempontot érdemes figyelembe venni.

CNG: földgáz (97% metán, azaz 1 szénatomos molekulák)

LPG: propán és bután (3 és 4 szénatomos molekulák)Az LPG technológia

Az LPG a kőolajfinomítás során létrejövő egyik termék, ára a kőolaj árával szoros összefüggésben van, a kőolajkészletek kimerülésével ez a fajta LPG is eltűnik majd. Az LPG a tiszta energiaforrások közé sorolható. Az LPG-t zömében teherautókon, tartályokban szállítják, közúton, gázolaj felhasználásával.

A propán-bután gáz viszonylag kis, 6-7 bar nyomáson cseppfolyósodik, így igen gazdaságosan tárolható. Az LPG üzemanyagtartályok szokásos mérete néhányszor 10 liter.

Magyarországon számos LPG töltőállomás található, azonban - mint már említettük - az LPG árak az egyes kutakon a benzinnel és a gázolajjal szoros összefüggésben gyakran változnak.

Összehasonlító LPG fogyasztási adatok hasonló motorteljesítményű középkategóriás autóknál 100 kilométeren:
  • Gázolaj: 5-6 liter
  • Benzin: 8-9 liter
  • LPG: 9-10 liter

A CNG technológia

A CNG általában nincs összefüggésben a kőolajjal: a földgázt önállóan termelik ki, földgáz mezőkből. Szállítása leginkább vezetékeken történik, nincs szükség környezetszennyező teherautós szállításra. A csővezetékes szállításnál még nem tudtak olcsóbb technikát kidolgozni az energia továbbítására: a villamos távvezetékek is sokszoros költséggel üzemelnek, mint a nagy gázvezetékek.

A földgáz csak alacsony hőmérsékleten cseppfolyósítható: ez az LNG. Az LNG állandó hűtést igényel, így a járműközlekedésben ritkán alkalmazzák. A CNG hűtése nem szükséges, viszont térfogata a többi üzemanyag-fajtához viszonyítva relatíve nagy. Emiatt egy szokásos CNG üzemanyagtank mérete személygépkocsikban 100-200 liter. A gyári CNG-s járművekben ezeket a nagy tartályokat esztétikusan elrejtik a padlólemezbe, legtöbbször a csomagtér csökkenése nélkül, míg az átépített CNG-s autók csomagtere jelentősen kisebb lesz.

Magyarországon még csak 3 közforgalmú CNG töltőállomás található, azonban becslések szerint 2020-ra országos hálózat alakul majd ki.

Összehasonlító CNG fogyasztási adatok hasonló motorteljesítményű középkategóriás autóknál 100 kilométeren:
  • Gázolaj: 5-6 liter
  • Benzin: 8-9 liter
  • CNG: 5-6 kg

Az LPG és a CNG ára


Magyarországon egy kilogramm saját előállítású CNG ára 2012-ben kb. 220 Ft .
Közforgalmú töltőállomásokon kapható 230 és 340 Ft közötti áron.

Az LPG ára 2012. júniusában kb. 250 Ft.

A fogyasztási adatok figyelembe vételével 1 km autózás költsége:
  • LPG: 24 Ft / km
  • CNG: 13-19 Ft / km

A magyarországi üzemanyagárak alakulásáról és az autózás valós költségeiről itt olvashat

Hogy vélekednek az autógyártók?

Az autógyártók véleménye elég egyöntetű: míg "gyári" LPG-s modelleket alig készítenek, addig hétről hétre újabb gyári CNG-s autókat jelentenek be.


Az autógyártók fejlesztéspolitikáját nyilván alapos piacelemzés támasztja alá, és ők is úgy döntöttek: a jövő a CNG-é.

Érdekel a Tudástár többi írása is >