CNG vagy hibrid autóA CNG-s autók és minden egyéb meghajtással működő járművek összehasonlításának sorából nem maradhat ki a CNG-s és a hibrid autók összehasonlítása sem.Vajon ez esetben melyikük kerül ki győztesen?

Hogyan működik egy hibrid autó?

A hibrid autók közös tulajdonsága, hogy igazából benzinnel üzemelnek. A villamos energiával való közvetlen töltés az átlagos hibrid autónál nem is lehetséges, de nem is erre vannak kifejlesztve. Tény, hogy a benzinfogyasztást a hibrid technológiával valamelyest lehet csökkenteni, azonban az akkumulátorok kapacitása nagyon korlátozott, a tisztán akkumulátoros üzem csak pár tíz kilométerre lehetséges. Ezeket az akkumulátorokat viszont jelentős környezeti terheléssel gyártják, igen drága anyagokból.

CNG-s autó vs. hibrid autó

Egy CNG üzemű jármű és egy hibrid üzemű jármű összehasonlítása során figyelembe kell venni, hogy mennyire terheli meg a környezetet a gyártás és mennyire az üzemeltetés.

Egy akkumulátortelep nélküli, nagyon alacsony levegőszennyezésű, igen olcsón előállítható jármű áll itt szemben egy drága, rengeteg vegyi anyagot tartalmazó akkumulátorteleppel üzemelő, egész élettartama alatt benzint égető járművel.

Túl azon, hogy az elektromos motorokkal történő meghajtás egy nagyon fontos technológiai újítás, amelynek döntő szerepe lesz majd egyszer a személyi közlekedésben, azért a jelenlegi hibrid autók megítélése legalábbis kérdéses: mi mindenkire rábízzuk, döntse el, melyiket választja - ha a környezettudatosság az egyik fő szempont.


Érdekel a Tudástár többi írása is >