CNG vagy elektromos autóHa a akörnyezettudatosság oldaláról vizsgáljuk, a CNG-s és a tisztán elektromos meghajtású, hálózatról tölthető autókat, vajon melyikőjük kerül ki győztesen? Már tudjuk, miből áll a CNG ereje, de vajon az elektromos áramot miből állítják elő? Van káros hatása?

A CNG-s autók működése


A CNG gáz gyakorlatilag tömörített földgáz, melynek legfontosabb összetevője (97%-ban) a metán, aminek kémiai képlete CH4. Ez a molekula rendkívül jó hatásfokkal oxidálódik: ennek során széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik, egészségre káros anyagok alig. Ez az egyszerű, kis szénalapú molekulának köszönhető. Minél nagyobb a szénhidrogén molekulában a lánc, annál tökéletlenebb az égés, annál több a keletkezett káros anyag, főként a korom.

A földgáz tehát tökéletes égése során kék lánggal ég, káros égéstermékek, korom, hamu nélkül, igen kevés szén-monoxid és kéndioxid kibocsátással - ezáltal környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiahordozók egyike.

Na, de mi a helyzet az elektromos autóval?


Bizonyára a kedves olvasó is találkozott már a megátalkodott kételkedők által megfogalmazott kérdéssel: igen, de az elektromos áramot miből is állítjuk elő?

A helyzet az, hogy Magyarországon, és Európa nagy részén főleg gázból. Földgázból. Ez pedig még hosszú ideig nem változik. Fukusima óta új atomerőműveket telepíteni szinte képtelenség, az olaj egyre drágább, a szén pedig túlzottan környezetszennyező. Marad a földgáz, amíg a fúziós erőművek át nem veszik az alapvető energiatermelő szerepét. Ez azonban még akár 20-30 év is lehet. Addig a földgáz korszaka következik, az olaj visszaszorulásával. Sajnos a „zöld” erőművekből képtelenség annyit telepíteni, hogy az energiafogyasztásunkat fedezzék.

Tehát a földgáz elégetésével elektromos áramot nyertünk, amit – a gázzal összehasonlítva – drágán elszállítunk egy bizonyos pontra, ahol a járműveket feltöltik.

Óriási akkumulátorteleppel rendelkező, nehéz, rendkívül drága autókról van szó, amelyek végső soron ugyanúgy a gáz elégetéséből nyerik az energáit. A tulajdonosok pedig rendkívül elégedettek azzal, hogy ők egyáltalán nem szennyezik a környezetet. Hamis boldogságtudat ez.

Ki lesz a nyertes?

Ma, a XXI. század második évtizedében tehát a tisztán elektromos meghajtású autó semmivel sem „tisztább”, mint a CNG meghajtású. Ez a helyzet idővel változhat ugyan, ha az elektromos áram nagyobb hányada lesz „zöld” energiával előállítható, de ez évtizedekig tartó folyamat.
Így tehát jelenleg mondhatni fej-fej mellett halad ez a két megoldás. Azt azonban joggal állíthatjuk, hogy a CNG előállítása jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint az elektromos áramé - mi emellett tettük hát le voksunkat.


Érdekel a Tudástár többi írása is >