Tudástár

A CNG és a fizika

A CNG projektek alapos végigszámolása során nem kerülhetjük el, hogy közelebbről megismerkedjünk a CNG fizikájával is. Ebben az írásunkban ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Elolvasom a teljes cikket >

Mikor térül meg egy CNG projekt?

Ügyfeleink részéről elég sok a felmerülő kérdés abban a tekintetben, hogy hogyan is fog megtérülni a CNG töltőállomás-beruházásuk. Amikor a részleteket kezdjük el kidolgozni a projektek kapcsán, mindig kiderül, hogy az ördög valóban ezekben lakik, a mondás igaz.

Elolvasom a teljes cikket >

1000 m3/h és a feletti teljesítményű CNG töltőállomások

Közép-európában ugyan még ritkák, de a világ nagy részén az 1000 m3/h-nál is nagyobb teljesítményű CNG töltőállomások jelentik a garanciát arra, hogy egy CNG-s beruházás megtérüljön. Írásunkban áttekintjük az ilyen nagy teljesítményű töltőállomások technológiáját és nehézségeit, valamint bemutatunk néhány igazán sokat fogyasztó járművet is.
iodm_115_5.jpg


Elolvasom a teljes cikket >

Az európai CNG piac alakulása

Partnereink kérésére közzétesszük piaci elemzéseinket, amelyeket főként az NGVA adatai alapján készítettünk. A számok egyértelműen mutatják, hogy a CNG megállíthatatlan Európában is. Magyarországon sok-sok éven keresztül nem történt semmi, de ennek vége: a fejlődés végre nálunk is elkezdődött.

cng_annual_consumption_europe.png
1. ábra


Elolvasom a teljes cikket >

A CNG és a buszok

A földgázautózás súlya a városi és elővárosi tömegközlekedésben a legjelentősebb mindenütt a világon. A világ öt kontinensén döntöttek úgy a buszközlekedési vállalatok tulajdonosai és vezetői, hogy földgázzal vagy biogázzal működtetik a buszokat. A döntés meghozatalában egyelő súllyal szerepel az üzemanyagköltségek csökkentése és a környezetvédelem

Elolvasom a teljes cikket >

A CNG SWOT analízise

A SWOT elemzés egy termék vagy technológia piaci életképességének, lehetőségeinek egyszerű, gyors és átlátható feltérképezésére szolgál. A gashighway.net szakemberei elkészítették a CNG technológia SWOT analízisét, amelyet mi kiegészítettünk a magyarországi sajátosságokkal. Azok, akik a CNG technológiába akarnak belevágni, biztosan hasznos olvasmánynak találják majd.

Elolvasom a teljes cikket >

Legkisebb CNG töltőállomásunk: a Blue Line 20

Kevés, maximum 20-25 járművel rendelkező kisvállalkozások számára ideális választás lehet a Blue Line 20-as CNG töltőállomás. Bár kapacitása miatt közforgalmú működtetése célszerűtlen, kiválóan el tudja látni az árut terítő kisteherautókat vagy a szervizes dolgozók személyautóit.

Elolvasom a teljes cikket >

CNG töltőállomások méretezése

A CNG tehcnológia drága dolog: mind a kompresszorok, mind a tárolópalackok precíziós technikával készülnek, sokkal magasabb műszaki követelményekkel, mint például a gázolaj vagy benzin töltőállomások.

Más üzemanyag-fajtákkal szemben a CNG-nél a méretezés is sokkal fontosabb: a tárolópalackok bővítése egyszerű ugyan, de a kompresszort a kapacitás bővítése esetén általában cserélni kell. Az alulméretezés hamar megbosszulja magát: a megfelelő nyomásra váró türelmetlen, csalódott gépjárművezetők, a kúttól vagy akár az egész CNG technológiától elpártoló ügyfelek képében.

A megfelelő méretezéshez szeretnénk segítséget nyújtani ügyfeleinknek.

Elolvasom a teljes cikket >

Bemutatjuk az Aspro SCA-50-es CNG kompresszort

Az argentin Delta Compresion S.R.L. régóta vitathatatlanul a CNG kompresszorgyártás élvonalában van. A cég a közel 20%-os világpiaci részesedését a kiváló minőségnek, az alacsony üzemeltetési költségeknek és a kedvező áraknak köszönheti.

Számunkra Magyarországon talán legérdekesebb az Aspro "belépő" szintű modellje, az SCA-50-es, amely nemcsak kompresszorként, de akár teljesen készre szerelt töltőállomásként is megvásárolható. A moduláris, rendkívül rugalmas kialakításnak köszönhetően igen sokféle alkalmazása lehetséges.

Elolvasom a teljes cikket >

Pályázati lehetőségek mikro-, kis- és középvállakozások számára

A CNG technológia olcsó és környezetbarát. Emiatt Európa szinte minden kormánya próbálja elősegíteni a terjedését. Nincs ez másként Magyarországon sem. Az Új Széchenyi Terv keretében több lehetősége is van annak, aki új CNG töltőállomása beszerzéséhez pályázati forrásokat is igénybe kíván venni. Ezek a pályázatok vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújtanak kis- és középvállalkozók számára:

Elolvasom a teljes cikket >

CNG töltőállomás létesítésének feltételei

A CNG töltőállomások létesítését szigorú, de egyértelmű és nem betarthatatlan jogszabályok határozzák meg. Ha valaki saját földgáz töltőállomás létesítésén gondolkodik, saját telephelyén, akkor gyakorlatilag csak egy gázvezetékre, villanyáramra, és némi helyre van szüksége

Elolvasom a teljes cikket >

A CNG megtérülése gépjárműtulajdonosoknak

Számításainkat a 2013-as árváltozásokkal frissítettük 2013. február 16-án

Sokan érdeklődnek, hogy a CNG megtérülésének kiszámításához adjunk nekik némi támpontot, adatokat. A következő példákban egy Skoda Octavia gépkocsi üzemeltetési költségeit vizsgáljuk meg, összehasonlítva a dízel és a CNG változatot.

Elolvasom a teljes cikket >

A CNG töltőállomás részei

Bár egyszerűnek tűnik, a CNG töltőállomás valójában egy viszonylag komplex rendszer. Sok komponens okos összeválogatásával áll elő az az eszköz, aminek egyik végén a gázvezeték, másik végén pedig a tankoló jármű áll.

Elolvasom a teljes cikket >

Mi a CNG?

A CNG jelentése: Compressed Natural Gas, azaz sűrített földgáz. A járműiparban és a közlekedésben világszerte gyorsan terjedő új, sokat ígérő üzemanyagfajta.

Elolvasom a teljes cikket >

Hol tankolhatok?


A CNG-üzemű gépjárművek számának növekedésével, világszerte egyre több lehetőség nyílik a tankolására is. Ugyan hazánkban jelenleg még nem olyan elterjedt ez a technológia, mint Európa más országaiban, de ha követjük a tendenciát, hamarosan nálunk is fellendülhet a CNG töltőállomások előállítása.

Elolvasom a teljes cikket >

CNG vagy LPG?

Sokaknak megfordulhatott már a fejében, hogy miért, vagy miben jobb választás a CNG (Comperresed Natural Gas) az LPG-nél (Liquefied Petroleum Gas), azaz a ma már mindenhol ismert autógáznál. A válasz nem is olyan egyértelmű, sok szempontot érdemes figyelembe venni.

Elolvasom a teljes cikket >

CNG vagy elektromos autó


Ha a akörnyezettudatosság oldaláról vizsgáljuk, a CNG-s és a tisztán elektromos meghajtású, hálózatról tölthető autókat, vajon melyikőjük kerül ki győztesen? Már tudjuk, miből áll a CNG ereje, de vajon az elektromos áramot miből állítják elő? Van káros hatása?

Elolvasom a teljes cikket >

CNG vagy hibrid autó


A CNG-s autók és minden egyéb meghajtással működő járművek összehasonlításának sorából nem maradhat ki a CNG-s és a hibrid autók összehasonlítása sem.Vajon ez esetben melyikük kerül ki győztesen?

Elolvasom a teljes cikket >