Környezetkímélő


A CNG az egyik legtisztább energiahordozó: felhasználása során jóval kevesebb káros anyag keletkezik, mint bármely más szénhidrogén esetében.
Nem véletlen, hogy a CNG környezetvédelmi és levegőtisztasági programok középpontjában áll Európában éppúgy, mint a világ összes kontinensén.

A CNG összetétele

A földgáz legfontosabb összetevője (97%-ban) a metán, aminek kémiai képlete CH4. Erre talán mindenki emlékszik a középiskolai kémiaórákról. Ez a molekula rendkívül jó hatásfokkal oxidálódik: ennek során széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik, egészségre káros anyagok alig. Ez az egyszerű, kis szénalapú molekulának köszönhető. Minél nagyobb a szénhidrogén molekulában a lánc, annál tökéletlenebb az égés, annál több a keletkezett káros anyag, főként a korom.

Felhasználása a közlekedésben

A földgáz felhasználása a közlekedésben több évtizedes múltra tekint vissza. Az MAN például már 1972-ben, a müncheni olimpián földgázos buszokat közlekedtetett.

A legfontosabb előnyök a benzin és dízel üzemhez képest:
  • kisebb levegőszennyezés
  • kisebb zajszennyezés

 

Koromból például egy CNG-s busz 98%-kal(!) kevesebbet bocsát ki, mint dízel üzemű társa. De az egészségünkre rendkívül káros CO és NOx kibocsátása is 70-80%-kal kevesebb a földgázos járműveknek.

 

A kisebb motorzaj pedig nagyon fontos a belvárosi vagy a pihenőövezetekben.


Nem véletlen, hogy a CNG környezetvédelmi és levegőtisztasági programok középpontjában áll.
A magyar kormány is a CNG mellé áll >>

Mi szól még a CNG technológia mellett?

A CNG költséghatékony megoldás >

A CNG a jövő üzemanyaga >