Németországban a kilencszázadik, Szlovéniában az első


2011. december 23.   |   Írta: Késmárki Mátyás


2011. decemeberében megnyílt Németországban a 900. CNG töltőállomás is. Szintén decemberben avatták fel Szlovénia első CNG töltőállomását, Ljubljanában, ahol a helyi közlekedési vállalat új buszai tankolnak

Németországban fókuszban a CNG

A német hálózat rendkívül gyors ütemben bővül, és már lehetővé teszi, hogy az ország területén bárhol gazdaságosan és ésszerűen lehessen földgázüzemű járműveket üzemeltetni. Érdekes módon az ezer CNG-s járműre jutó töltőállomások száma közel 10, míg Olaszországban ez az érték 1 körül alakul. Németország infrastruktúrája a jövőnek épül, a CNG rohamos térnyerését valószínűsíti, hamarosan több százezer, később millió járművel. A német autógyártók figyelme is egyre inkább a CNG felé fordul, az újonnan piacra lépő modellek szinte mindegyikének készül majd CNG-s változata is.

A német CNG töltőállomások 21%-a a földgáz mellett biogázt is kínál, 38 töltőállomás pedig kizárólag biogázt árul. A járművek szempontjából ez voltaképpen mindegy: a földgáz és a biogáz is leginkább metánból áll, utóbbi is megfelelő tisztítás után minden CNG-s autóba tankolható.

Ljubljanában is Aspro


2011-ben Szlovéniában is elkezdte hódító útját a CNG: Ljubljana városa 20 új buszt is vásárolt, Iveco Irisbus Citelis típusúakat. A buszok 400-500 kilométert tudnak megtenni egy tankolással. A ljubljanai városvezetés - mint oly sok városvezetés a világon - az olcsóbb üzemeltetés és a levegő tisztaságának védelme miatt választotta a CNG-t.

Az újonnan megnyitott, Szlovéniában elsőként földgázt kínáló töltőállomás gyártója a nagy nevű argentín Aspro, amelynek a CNG Port Kft. a kizárólagos Magyarországi forgalmazója.