Fiat Natural Power Magyarországon is


2012. február 22.   |   Írta: Brusznyiczki Vivien


Végre Magyarországon is könnyen elérhetőek a Fiat Natural Power modelljei, a magánimport már a múlté!

Péter Gábor, a Fiat Professional marketing menedzsere válaszolt kérdéseinkre a CNG-s Fiatokról.
Széles választék, kedvező ár, alacsony fenntartási költség és megbízhatóság. Így foglalhatnánk röviden össze a válaszokat

Mely modellek elérhetők CNG meghajtással?

A Fiat modellpalettájának számos modellje elérhető CNG üzemmel. Személygépkocsik közt a Fiat Panda, Punto és Dobló is elérhető, míg haszongépjárműveink közül szinte valamennyi elérhető a Fiat Pandától a Fiat Ducatoig, 1 m3-től 17 m3-ig bezárólag.

Hol lehet megvásárolni Magyarországon a CNG üzemű Fiat járműveket?
Megrendelés esetén átlagosan milyen szállítási határidőre számíthat a vásárló?

Hazánkban minden Fiat/Fiat Professional márkakereskedés foglalkozik CNG üzemű járművek értékesítésével. Ide kattintva máris megkereshetik a hozzájuk legközelebbi márkakereskedésünket, ahol készséggel állnak rendelkezésükre.
Megrendeléstől számítva néhány héttől néhány hónapig húzódhat a várakozás az adott modelltől függően.

Körülbelül hány százalékkal tér el ugyanolyan kiépítésű CNG és dízel üzemű jármű ára?

Modellenként más és más az eltérés. Például a belépő szintű CNG modellünk, a Fiat Grande Punto Van fiat_grande_punto_van.jpg esetében mindössze 6% a különbség. Fiat Fiorino CNG esetében sem sokkal több, mindössze 8% az eltérés.

Milyen szervizhálózat áll rendelkezésre? Minden Fiat szervizben javítanak, szervizelnek CNG-s járműveket?

Szervízhálózatunk folyamatosan fejlődik, és egyre többen jelzik igényüket, jelenleg azonban még limitált a CNG üzemű járművek szervizelésével foglalkozók száma. Ezek jelenleg teljesen kiszolgálják a jelenlegi piaci igényeket. Amint azonban szélesebb körben elterjed ez az alternatív hajtási forma, úgy a szervízhálózat is a piaci szinthez alkalmazkodva fejlődik. Mi bízunk benne, hogy a kúthálózat terjedésével ügyfeleink közül is egyre többen megfontolják a CNG-s járművekbe való befektetés lehetőségeit.

Van-e különleges szerviz előírás a CNG-s modellekre, ami a dízelekre nem vonatkozik? Gyakrabban kell-e ezeket szervizbe vinni?

Mivel a CNG-s járművek benzinmotoros erőforrást használnak, így a szervizintervallum megegyezik a Fiat csoport benzines erőforrásainak szervizelési igényével. Nem kell gyakrabban szervizbe vinni őket, sőt, jellemzően szervizköltségük sem számottevően több.

Jellemzően milyen hatótávolsága van az egyes CNG üzemű Fiat modelleknek?

Mivel járműveink benzin/CNG vegyes használatúak, modelljeink hatótávolsága két értékből áll, a benzines és CNG üzemanyag hatótávolságából. A kettőt összeadva modelltől függően 600-1000 km-es hatótávról beszélhetünk. Ez alól kivétel a Ducato CNG,fiat-ducato-natural_power.jpg melynek speciálisan módosított alkatrészekből építkező motorját kezdetektől földgázüzemre tervezték. Alaphelyzetben CNG üzemben működik, mintegy 400 km-es hatótávval, és csak akkor kapcsol át benzinre, ha a gáz elfogyott. Ekkor még 100 km-t lehet megtenni a következő kútig.

Hol helyezik el a gáztartályokat a Fiat haszonjárművekben és személyautókon? Csökkentik a hasznos rakteret?

A tartályok jellemzően a padló alatt vannak elhelyezve, így egyáltalán nem csökkentik sem a raktér használhatóságát, sem méretét. Például a Fiat Ducato CNG 10-17 m3 raktérrel rendelkezik kiviteltől függően. A Dobló Cargo esetén sem csökkent a raktér mérete, sőt, a beépített tartályok ellenére közel teljesen megőrizte hasznos terhelhetőségét, mely így 980 kg (Maxi esetén 910 kg) a dízelek 1 tonnás teherbírásával szemben. Ez rekord a kategóriában.

Egyedüli kivétel a Fiorinofiat_fiorino.jpg modellünk, melynek 2,5 m3-es hasznos raktere CNG esetén 2,1-re csökken. Ennél a modellnél azonban megőrizték a tervezők a teljes benzin üzemanyagtartályát, mellyel így a modell közel 1000 km-es hatótávolságra képes vegyes üzemben. Még ebben az esetben is lehetőség van azonban egy opcióval a raktér növelésére egészen 2,4 m3-ig, így az eredetivel csaknem teljesen megegyezik a raktér.

A várható élettartama a CNG-s vagy a dízel motornak nagyobb?


Várható élettartam tekintetében nincs számottevő különbség a benzines és dízel között, így a benzinmotorral működő CNG és dízel között sem. A Fiatnak évtizedes tapasztalatai vannak a CNG üzemű motorok gyártásában. A motorok maximális megbízhatóságot és hatékonyságot garantálnak mind földgáz, mind benzin üzemmódban. A földgáztartályok élettartama 20 év!

További információk:
Fiat Professional weboldal, márkakereskedő keresővel

pdf Fiat Natural Power (CNG) haszonjárművek katalógusa