CNG hajtású autóbuszok árát támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium


2013. március 04.   |   Írta: Kuru Csaba


Több, a CNG közlekedéssel is foglalkozó fórumon téma, hogy egy kifejezetten a földgázközlekedést támogató pályázati rendszer sokat segítene a hajtásforma elterjedésének. A mai napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott felhívás szerint gázüzemű autóbuszok beszerzésének technológiai árkülönbözetét támogatja a kormány.
nfm_logo.jpg


Ki kell emelnünk azonban, hogy itt nem egy teljes járműfinanszírozási lehetőségről van szó, hanem egy technológiai felár kiegyenlítéséről. Ezzel a jelenlegi CNG vs. dízel árkülönbözetét "tüntették el" a kiírók, ezáltal utat nyitva a CNG buszok árát sokallók számára.

Természetesen - mint minden hasonló esetben - a pályázók oldaláról vannak elvárások, amelyeknek meg kell felelnie az adott társaságnak. Talán legfontosabb, és alapjaiban a pályázók körét meghatározó kritériumok a következőek: "A pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, gáz meghajtású autóbuszok beszerzéséhez igényelhető."

Ahogyan azt már többször említettük írásainkban a CNG technológia elterjedésében a legnagyobb szerepe szinte kivétel nélkül mindenhol a személyszállításnak van. Jó példa erre a ljubljanai tömegközlekedés, ahol érdekesség az, hogy a városban nincsenek kötöttpályás járművek, és trolik sem közlekednek. A 2013. április 4. és szeptember 30. között nyitva lévő kiírás külön kitér az üzemeltetési elvárások mellett arra, hogy amennyiben a járműbeszerzés megtörténik, úgy két hónapon belül a kiváltott dízel buszokat ki kell vonni a forgalomból. Üdvözítő lépések egy szebb, környezethatékonyabban működtetett tömegközlekedés felé.

Remélhetőleg a kisebb flottával rendelkező "buszos" cégek is követik a már olyan sokszor bemutatott csehországi jó példát. A ÚSZT-ZBR-CNG-2013 kódszámú pályázathoz tartozó dokumentumok letölthetőek innen. Kérdéseik esetén állunk rendelkésükre.

Forrás: www.emi.hu

További olvasnivaló: