2011 - A CNG bekerült a köztudatba


2011. december 31.   |   Írta: Késmárki Mátyás


2011-ben áttörés történt a CNG területén Magyarországon: egyre többen ismerik a technológiát, és egyre több embert, vállalkozást foglalkoztat komolyan a CNG használata.

A legfontosabb események 2011-ben a CNG-vel kapcsolatban:


Váratlan mértékű áremelkedés az üzemanyag-piacon

A gázolaj, a benzin, a bioetanol és az LPG árai egyaránt nagy mértékben emelkedtek 2011-ben. Ekkora emelkedést már nehéz kigazdálkodni a sok üzemanyagot felhasználó vállakozásoknak és magánszemélyeknek.

 

A 2011-es nagy áremelkedésről szóló elemzésünk itt olvasható

 

A közlekedés, a szállítás hirtelen túl sokat drágult, amit a recesszió miatt nem lehet a vevőkre átterhelni. Ez a folyamat egyértelműen a legtakarékosabb és leginkább környezetbarát üzemanyag, a CNG felé fordított nagyon sokakat.

 

Megalakult az MGKKE

2011. április 13-án megalakult a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület, amely egyrészt összefogja a szakmában érdekelt cégeket, másrészt érdekképviseleti és lobbi tevékenységet is folytat. Az Egyesület hatékony munkájának eredményei már az első évben látszódtak.

 

Az MGKKE honlapja: http://www.mgkke.hu

 

Megnyílt az első budapesti CNG töltőállomás

2011. októberében megnyílt az első nyilvános budapesti CNG töltőállomás, a Kőbányai úti MOL benzinkúton. Külön sikerként könyvelhető el, hogy a CNG nem egy ipari telephely egyik sarkában tankolható, hanem a benzinhez és a gázolajhoz hasonlóan egy nyilvános, nagy forgalmú töltőállomáson. A CNG töltőfejek a benzin és gázolaj töltőfejek szomszédságában helyezkednek el.

 

Sajnos a CNG ára ezen a töltőállomáson jóval az európai átlagár fölé lett kalukulálva, de egy erősödő piaci verseny majd minden bizonnyal itt is olcsóbbá teszi a földgáz üzemanyagot.

 

A töltőállomás megnyitásáról szóló hírünk itt olvasható

 

Megnyílt az első biogáz-CNG töltőállomás

A Zalavíz Zrt. egy rendkívül előremutató környezetvédelmi beruházás keretében egy kombinált biogáz-hasznosító berendezést és egy CNG töltőállomást létesített, ami a maga nemében még egyedülálló az országban.

 

A megtermelt biogázzal jár a cég legtöbb járműve, amelyek gyári kialakítású CNG-s Opelek.

 

Más országok tapasztalatai alapján a biogáz jelentősége a CNG piacon belül egyre növekedni fog. Németországban a CNG töltőállomások 21%-án biogázt is lehet tankolni, sőt, 38 töltőállomás csak ezt kínál.

 

Nagyon bízunk abban, hogy 2012-től újabb és újabb biogáz-CNG projektekről hallani majd.

 

A Zalavíz beruházásáról ebben a cikkünkben írtunk

 

Kormányhatározat a CNG támogatásáról, jogszabályi módosulások

A CNG Európa más országaihoz hasonlóan erős támogatást kapott a kormányzat részéről is. Már 2010-ben mérsékelték a jövedéki adót 0-Ft-ra, most ennek tetejébe a műszaki szabályozáson is változtattak:

  • CNG-s járművekkel be lehet hajtani garázsokba
  • CNG és benzin/gázolaj töltőfejek egymás közelében elhelyezhetők benzinkúton

 

A CNG-t támogató kormányhatározatról pedig itt olvashat

 

Az Aspro is a magyar piacon

Talán kissé szerénytelennek tűnhet, de a mi szempontunkból fontos 2011-es hír, hogy decemberben megjelentünk a magyar piacon, mint a Delta Compresión S.R.L. magyarországi képviselői. A Delta Compresión S.R.L. a gyártója az Aspro CNG kompresszoroknak és töltőállomásoknak.

 

Több, mint 4000 üzembe helyezett töltőállomással a háta mögött az Aspro veterán szereplőnek számít, 18%-os világpiaci részesedéssel.

 

Munkatársaink már több Aspro töltőállomást engedélyeztettek, telepítettek és üzemeltetnek Csehországban, és hamarosan Magyarországon is megnyílhat az első ilyen.

 

Szlovénia első CNG töltőállomása is egy Aspro, erről itt olvashat .

 

Mit várunk 2012-től?

Egy évvel ezelőtt még a műszaki dolgokban tájékozott, művelt emberek nagy része sem tudta Magyarországon, hogy mi a CNG, hiába üzemelt már 16 éve Szegeden egy nagy töltőállomás.

 

Mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott: a CNG körül szinte forr a levegő, és a piac minden szereplője lázasan dolgozik a technológia meghonosításán. Mindeközben a CNG sajtója is remek, minden CNG-s hírt sok-sok hírportálon és újságban viszontláthatunk. A környezetvédelmi előnyök miatt a CNG támogatottsága a közvélemény részéről szinte 100%-os.

 

Eddigi rövid magyarországi működésünk során számos partnerrel, vállalkozással vettük fel a kapcsolatot, és reményeinket felülmúlja a nagy érdeklődés a termékeink iránt.

 

Bizakodva várjuk a 2012-es évet: szeretnénk minél hamarabb átadni új ügyfeleinknek saját töltőállomásuk kulcsait az avató ünnepség keretében.