Hírek

Gőzerővel üzemel Budapest második CNG töltőállomása

2014. június 20.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Nagy várakozások előzték meg a Főgáz CNG Kft. második CNG töltőállomásának nyitását, mivel a fővárosi gázautósok ki voltak már éhezve az újabb töltőpontra. Észrevehetően erősödik a földgázos járművek használata, és természetesen nem csak Budapesten. De ahogyan azt korábban hírül adtuk, még van hová fejlődnünk a környező országokhoz képest

budaorsi_cng_kut.jpg


Elolvasom a teljes cikket >

Toplisták a CNG világából

2014. június 06.   |   Írta: Késmárki Mátyás

A CNG világa iránt érdeklődő olvasóink számára összegyűjtöttünk néhány érdekes toplistát:top_chart.png
  • A világ melyik országában van a legtöbb CNG-s autó?
  • Európában melyik országokban van a legtöbb CNG-s autó?
  • Százalékosan melyik országban a legelterjedtebb a CNG-s autózás?
  • Európában hol van a legtöbb CNG töltőállomás?
  • Európában hol a legolcsóbb a CNG?
  • Európában hol a legdrágább a CNG?
  • Melyik a legnépszerűbb CNG-s autó Európában?


Elolvasom a teljes cikket >

Újabb 3 CNG-s busz a Zala Volánnál

2013. december 18.   |   Írta: Késmárki Mátyás

2013. december 18-án a Zala Volánnál újabb 3 CNG üzemű busz kezdte meg működését. A korábban beszerzett csuklós MAN mellett most 3 Jelcz érkezett, így a Zala Volán már 4 CNG-s buszt közlekedtet minden nap.

Jelcz M102M


Elolvasom a teljes cikket >

Ford F-150 CNG

2013. december 04.   |   Írta: Brusznyiczki Vivien

Elkezdődött az első gyárilag CNG-üzemre előkészített F-150-esek gyártása az Egyesült Államokban.
ford_cng.jpg
Az F-150 a Ford egyik legnépszerűbb sikermodellje, a gyár válság utáni magára találásának jelképe. Ezekbe a 3,7 literes V6-os motorral hajtott F-150-esekbe speciális gáz üzemanyag előkészítő csomag kerül, amely megerősített szelepeket, szelepfészkeket, dugattyúkat és gyűrűket takar, ami a földgáz magasabb égéshője miatt szükséges. Így a sűrített földgázzal (CNG) hajtott autó várható élettartama megegyezik a többi modellváltozatéval.

Elolvasom a teljes cikket >

1000 m3/h teljesítményű CNG töltőállomások

2013. október 13.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Közép-európában ugyan még ritkák, de a világ nagy részén az 1000 m3/h-nál is nagyobb teljesítményű CNG töltőállomások jelentik a garanciát arra, hogy egy CNG-s beruházás megtérüljön. Írásunkban áttekintjük az ilyen nagy teljesítményű töltőállomások technológiáját és nehézségeit, valamint bemutatunk néhány igazán sokat fogyasztó járművet is.
iodm_115_5.jpg


Elolvasom a teljes cikket >

Új stratégiai partnerünk a tervezésben a MOLINE Mérnökiroda Kft.

2013. szeptember 08.   |   Írta: Késmárki Mátyás

2013. őszétől a CNG Port Kft. stratégiai szövetségre lépett a MOLINE Kft-vel. Töltőállomásainkat a MOLINE Mérnökiroda Kft. mérnökei tervezik, akik 1997. óta, azaz már 16 éve foglalkoznak a földgázipar vezető cégei számára műszaki tervezéssel.
olajterv_moline_logo.png
A MOLINE az Olajterv csoport tagja, amely Magyarország szinte minden jelentősebb olaj- és gázipari beruházásánál jelen volt és van.

Elolvasom a teljes cikket >

CNG vagy LPG?

2013. július 28.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Bár Magyarországon az LPG vitatható túladóztatása miatt a CNG üzemanyag sokkal gazdaságosabb, mint az LPG, azért a világon továbbra is rendkívül népszerű mindkét üzemanyagfajta.

Van egy viszonylag egyszerű és megbízható eszköz arra, hogy a két üzemanyag népszerűségét úgy vizsgáljuk, hogy nem csak a valódi felhasználási adatokat, hanem az emberek jövőbeli érdeklődését is megszondázzuk: ez pedig a Google Trends.

trends_world.png


Elolvasom a teljes cikket >

Megérkezett hazánkba az első CNG-s Iveco Stralis

2013. június 06.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Végre megérkezett Magyarországra az Iveco méltán népszerű fölgázüzemű nyerges vontatója: az Iveco Stralis Natural Power. Napokon belül szolgálatba áll leendő tulajdonosánál. Ennek a járműkategóriának hazánkban ez a vontató az első képviselője. Valószínűnek tartjuk azonban, hogy az első fecskét hamarosan követi a többi is. Hogy miért gondoljuk ezt, az a továbbiakból kiderül.

Iveco Stralis CNG


Elolvasom a teljes cikket >

Töltőállomások alacsony belépő gáznyomáshoz

2013. május 05.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Ügyfeleink egy részénél (Magyarországon és Csehországban is) komoly probléma volt a CNG szempontjából, hogy telephelyükön a rendelkezésre álló gáznyomás alacsony. A szolgáltatók tájékoztatása szerint a kért gázmennyiség (20-200 m3/h) elérhető, de a magasabb nyomás szolgáltatása problémás. Sok esetben több tízmilliós árajánlatokat kaptak partnereink egy nagyobb nyomású gázcsonk bevezetésére.

Nagyon valószínű azonban, hogy nincs szükség egy ilyen nagyságrendű beruházásra, mivel alacsony belépő nyomáshoz is kiváló töltőállomásokat tudunk ajánlani, minden kategóriában.

Elolvasom a teljes cikket >

37 Aspro töltőállomás a szomszédos Ukrajnában

2013. április 05.   |   Írta: Késmárki Mátyás

A CNG-vel foglalkozó szakemberek körében közismert, de talán a nagyközönség nincs tisztában vele, hogy Ukrajnában a földgáz alapú közlekedés jóval nagyobb piaci részesedést hasított már ki magának, mint Európa legtöbb országában. A CNG elterjedtsége még Olaszországban sem magasabb.

A járművek kiszolgálására 2013. márciusában már nem kevesebb, mint 37 Aspro technikájú CNG töltőállomás üzemel Ukrajnában, összesen 53 kompresszorral.

Aspro töltőállomások Ukrajnában


Elolvasom a teljes cikket >

Bus Expo 2013

2013. március 21.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Nagyszabású buszkiállításnak és személyszállítási konferenciának adott otthont a zsámbéki Driving Camp Hungary. A kiállításon felvonultak a magyarországi buszgyártók és forgalmazók, a konferencián pedig a fő téma a Volán társaságok regionális átszervezése volt.

Zsámbék Bus Expo


Elolvasom a teljes cikket >

CNG hajtású autóbuszok árát támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2013. március 04.   |   Írta: Kuru Csaba

Több, a CNG közlekedéssel is foglalkozó fórumon téma, hogy egy kifejezetten a földgázközlekedést támogató pályázati rendszer sokat segítene a hajtásforma elterjedésének. A mai napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott felhívás szerint gázüzemű autóbuszok beszerzésének technológiai árkülönbözetét támogatja a kormány.
nfm_logo.jpg


Elolvasom a teljes cikket >

Emelkedett a CNG ára a GDF Suez töltőállomásain

2013. február 25.   |   Írta: Késmárki Mátyás

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart a magyarországi CNG-felhasználók körében, hogy a GDF SUEZ 2013. február 1-től jelentősen, mintegy 25-30%-kal emelte a CNG eladási árát mindkét töltőállomásán.
gdf-suez.jpg
Felkerestük Szabó Csabát, a GDF Suez CNG-ért felelős üzletfejlesztési managerét, hogy megkérdezzük, mi áll az áremelés hátterében.

Elolvasom a teljes cikket >