Egyre biztosabb a CNG megtérüléseAz utóbbi idők üzemagagár-változásai miatt érdemes azoknak is ismételten elgondolkodni a CNG-ről, akik egy évvel ezelőtt még elvetették az ötletet.

Korábban elképzelni sem mertük, hogy a gázolaj ára megközelíti a literenkénti 500 forintot, ma pedig már igen közel jár ehhez, főként a drágább benzinkutakon. De a benzin is példátlan dráguláson ment keresztül 2011-ben, ami miatt tömegek változtattak autózási szokásaikon vagy tették le végleg az autót. A nagy üzemanyag-igényű vállalkozások (pékségek, autóalkatrész-kereskedők, élelmiszer-kereskedők, szervizek, stb.) jövedelmezőségét is érezhetően befolyásolta mindez.

Az árak elemzése


De hogy tisztán lássunk, érdemes az adatokat vizualizálni, és egy grafikonon ábrázolni. Elkészítettük a 2011-es üzemanyagárakról szóló táblázatunkat, mégpedig a NAV adatai alapján. Az utolsó, 2011 november végi adat saját forrásból származik.

Íme az eredmény:

Üzemanyag árak 2011-ben Magyarországon

Az egyes üzemanyagok felhasználásának hatékonysága azonban messze nem ugyanolyan. Egy átlagos jármű ugyanazon súlyú és teljesítményű változatai közül a dízel mindenképpen lényegesen kevesebbet, az LPG üzemű pedig valamivel többet fogyaszt.

Ezeket a fogyasztási adatokat figyelembe véve készült a következő grafikon, amely 100 km autózás költségeit mutatja meg 2011-ben, egy Skoda Octavia személygépkocsival:

100 kilométer autózás költséget 2011-ben

Figyeljük meg a következőket:
  • a vállalkozások által leginkább használt gázolaj ára szinte "kilőtt"
  • a benzin és a gázolaj közül még mindig utóbbi az olcsóbb, az alacsonyabb fogyasztási adatok miatt
  • az LPG ára szépen emelkedik a benzinnel és a gázolajjal (mivel ugyanúgy kőolajfinomítási termék)
  • a saját előállítású CNG és a kereskeledemben kapható CNG között megdöbbentően nagy a különbség: CNG-t árusítani nagyon jövedelmező üzlet

 

A földgázüzemű autózás jövedelmezősége évről évre növekszik, és semmi jele annak, hogy a tendencia megfordulna. A CNG az egész világon hódít, míg a benzin és a gázolaj felhasználása lassan, majd egyre gyorsabb ütemben csökkenni kezd, ahogy az árak egyre kevésbé teszik fenntarthatóvá ezt.

Ellenőrizze számításainkat CNG kalkulátorunkkal!

Mi szól még a CNG technológia mellett?

 

A CNG környezetkímélő >


A CNG a jövő üzemanyaga >